ספרים חדשים

 

אלימות כלכלית נגד בן-זוג : במשפט הפרטי, בדיני המשפחה ובמשפט הפלילי / ציפי יגלניק-פרישטיק

תופעת האלימות הכלכלית המאופיינת בדפוס של שליטה כלכלית מתמשכת ופגיעה באוטונומיה הכלכלית של בן הזוג הקורבן, הינה תופעה נפוצה אשר אינה מטופלת מספיק על-ידי הרשויות ומערכת המשפט. ספר זה המבוסס על עבודת הדוקטורט של המחברת, בוחן מהי אלימות כלכלית בין בני זוג, מהם הנזקים שנגרמים כתוצאה ממנה, הסיבות והמקור להיווצרותה ומהו המצב המשפטי הפוזיטיבי לגביה בארץ ובעולם. הספר משלב דיון מעשי-פרקטי ודיון תיאורטי של הדין הרצוי ובוחן כמה מודלים משפטיים אפשריים לצורך התמודדות עם התופעה: במשפט הפרטי  – האם ניתן וראוי להכיר בתופעה כעוולה או כעילה עצמאית בדיני הנזיקין; בדיני המשפחה  – דרך סעד המזונות, כעילת גירושין, ובמסגרת דיני הרכוש הזוגיים; במשפט הפלילי  – האם ניתן וראוי להכיר באלימות כלכלית כעבירה מתוך הנחה שהכרה כזו עשויה להעלות את המודעות לתופעה, לשיים אותה  (naming) ולהביא לשינוי בדפוסי התנהגות חברתית. לבסוף, הספר בוחן גישה הוליסטית אשר מבקשת לטפל בתופעה באופן כולל ומקיף גם בדרכים לבר-משפטיות. הספר כתוב בשפה בהירה ומיועד לא רק למשפטנים אלא גם לאנשי דיסציפלינות אחרות ולכל המתעניין בתחום המאבק באלימות במשפחה.

אלימות

 

דיני קניין : פרקי יסוד / אבי וינרוט

דיני הקניין הם תחום משפטי מורכב ובעל חשיבות מעשית לציבור עורכי הדין. ייחודו של ספר זה הוא בנטילת הסוגיות המורכבות והיסודיות בדיני הקניין והבאתם בפני המעיין באופן בהיר ודידקטי. המהדורות הקודמות של הספר צוטטו על-ידי בית המשפט העליון ועל ידי בתי המשפט השונים בכל הערכאות. כעת, מובאת בפניכם מהדורה שלישית ומעודכנת של הספר ובה התייחסות הן לשינויי חקיקה ופסיקה משמעותיים שאירעו בשנים האחרונות והן לשינוי בתפיסת דיני הקניין בכלל ההמחבר, פרופ' אבי וינרוט, הוא מרצה לדיני קניין ופרסם ספרים ומאמרים רבים בתחומי המשפט בכלל ובתחום דיני הקניין בפרט. בנוסף לעיסוקו ולכתיבתו האקדמית, פרופ' וינרוט הוא עורך דין פעיל ושותף מנהל של משרד עורכי הדין פרופ' אבי וינרוט ושות'. שימש כיועץ משפטי לגופים ציבוריים ולחברות ממשלתיות והוא נחשב לאחד מעורכי הדין הבולטים והידועים בתחום הליטיגציה המסחרית והמקרקעין. השילוב הייחודי של עיסוק אקדמי ועריכת דין מעשית בא לידי ביטוי מובהק בספר זה, שכן יש בו שילוב של ידע אקדמי נרחב עם ניסיון מעשי.

דיני קניין

 

יסודות בדיני ראיות / אורנה אליגון דר

יסודות בדיני ראיות הינו ספר יסוד השופך אור על תחום משפטי מרכזי. הספר מציג את עיקרי הדוקטרינה באופן ממוקד, נגיש ומעורר מחשבה. הספר מתאים לעוסקות ולעוסקים בפרקטיקה, וכן לסטודנטיות ולסטודנטים, שיוכלו להשתמש בספר, המכיל שפע של שאלות מחשבה ותירגול, לצורך לימוד. "ספרה של פרופ' אליגון דר הוא ספר נפלא, אשר מציע נקודת מבט רוחבית ומעמיקה על דיני הראיות במדינת ישראל. הספר אידיאלי ללימוד עצמי, כמו גם לשימוש במסגרת כיתת הלימוד. נוסף על ציבור הסטודנטים, הוא מהווה משאב בעל ערך עבור עורכי דין ועבור כל מי שמעוניין להבין לעומק את התפקיד המרכזי שמגלמים דיני הראיות בעולם המשפט". פרופ' טליה פישר" אני ממליץ בחום מעומקא דליבא לכל מי שדיני הראיות יקרים לליבו או חפץ להשכיל, לחקור וכן לדרוש בספר המעולה שמונח לפניכם, בטוחני שהוא יהפוך לנכס צאן ברזל בכל ספריה משפטית ולמקור ציטוט שניתן להישען עליו בכל עת". פרופ' דורון מנשה.

ציד עופות הטרף היהודים

 

המאבק על דין תורה : בארץ ישראל בתקופת המשנה והתלמוד / מאת ברכיהו ליפשיץ

"מאבקם של חכמי ארץ-ישראל למען החלתו של דין התורה בתקופת המשנה והתלמוד, בעת שהעם היה נתון תחת שלטונה של האימפריה הרומית לאחר חורבן בית המקדש, אובדן העצמאות השלטונית ועליית הנצרות. כל אלה העמידו בסכנה רבה את אמונתם הדתית וזהותם הייחודית היהודית עד כדי טמיעה בין הגויים. חז"ל עשו כן מתוך אמונה בחשיבותו של קיומו של דין התורה בידי הכול, ופעלו בדרכים שונות ללמד את הדין לכול העם, למגדול ועד קטן. הם הקימו בתי לימודד וקיימו מערך חינוכי גדול, ואף הם נטלו חלק פעיל מאוד במשימה זו ויצאו להורות את התורה במקומות יישוב שונים בארץ. חכמים ראו את עצמם כממשיכיהם של חכמי הסנהדרין... ולכן הקימו מוסדות הוראה, שיפוט והכרעת ההלכה הדומים לסנהדרין... במימושו של חזון עצמאות משפט התורה וכינון הדין היהודי, נעשה שימוש מושכל גם באמצעים ארציים ואף בדין הרומי עצמו.חיבור זה מוקדש לתיאורן של הדרכים הללו, לדרכי הדין והדיון, ולמוסדות המשפט והחקיקהעל סמך מקורות מגוונים.

קביעת הורות משפטית בהסכמה בישראל

 

ילדים והוריהם : מחקר הלכתי-תרבותי / יעקב שפירא ; עריכה: טלי פלד

"האם הילדים חייבים לזון את הוריהם? האם ניתן לכפותם לעשות כן? - אלו צעדים משפטיים רשאים הילדים לנקוט כנגד הוריהם? - מה דינה של תביעה משפטית שהגישו הורים נגד ילדיהם? נושאים אלה ונושאים נוספים רבים נידונים בספר המקיף ילדים והוריהם - מחקר הלכתי תרבותי. הספר מנתח את הסדרתם של יחסי ילדים-הורים במקורות ההלכה ומבקש לברר ולהגדיר את האינטרסים שעומדים ביסוד הלכות אלה ואף מתחקה אחר האמצעים החברתיים והדתיים אשר ננקטים לשם השגתם. זאת תוך נתינת הדעת להקשר התרבותי והנסיבות ההיסטוריות של מקורות הלכתיים שונים. "מהות ספרו של יעקב שפירא היא פרשנות תרבותית של ההלכה. ד"ר שפירא הוא סוציולוג של ההלכה. הוא רואה את הוראותיה כמכוונות לתכלית חברתית: היא נענית למצבים חברתיים, אך גם מעצבת אותם לפי ערכיה. מוטיב מרשים, מרכזי בספר, הוא ההבחנה שמציע ד"ר יעקב שפירא בין תורת ארץ ישראל לבין תורת בבל לעניין מעמדם של ההורים ביחס לילדיהם. כתיבתו של ד"ר יעקב שפירא היא בהירה, קולחת, מסודרת ומוקפדת".

 

ילדים

 

המשפט מבט כללי (קצת ספקני) / דניאל פרידמן

רבים רואים במערכת המשפט מנגנון אידיאלי לשמירה על הצדק והשלום, אך האמת היא שלא פעם מתברר שמדובר במערכת כוחנית, מסוכנת, שקשה לצפות את תוצאותיה. הפער בין הדימוי האידיאלי של המשפט לבין המציאות הוא עתיק יומין ובולט בימינו כאשר אידיאלים משפטיים, בהם שלטון החוק וניטרליות שיפוטית, פוגשים מערכת משפט בעלת אידיאולוגיה ואינטרסים משלההמשפט תופס חלק מרכזי בחיי המדינה, והמאבק סביבו השפיע בצורה דרמטית על צביונה ועל האירועים הדרמטיים שהיינו עדים להם בתקופה האחרונה. הספר בוחן את היבטיו השונים של המשפט ומנתח את התנהגות מערכת המשפט מנקודות מבט שונות. הוא מתייחס לפער שבין המשפט בתיאוריה למשפט במציאות, ועוסק בשאלות הנוגעות לגבולות המשפט; לקשר בין המשפט לפוליטיקה, ולקשר בין משפט לתקשורת. הספר דן במשפט במדינה דמוקרטית, שבה נחלק הכוח השלטוני בין כמה רשויות, שמספרן עולה על שלוש. הדבר מתרחש כאשר הרשות המבצעת מפוצלת ובית המשפט עוסק בחקיקה בהיקף רחב. בהקשר זה נדונים גם הכלים המשמשים לחקיקה שיפוטית והבעיות הכרוכות בכך, לרבות תופעת ה"חוקתיזציה" המאפיינת משטרים רבים בעולם ואשר קיבלה בישראל צביון מיוחד נוכח יצירת חוקה על ידי בית המשפט, ופסיקות שהציבו את בית המשפט העליון מעל לממשלה ולכנסת. כמו כן נבחן קיומן האפשרי של מערכות משפט שונות במסגרת המדינה, והיתכנותה של מערכת משפט שאינה מפעילה כוח פיזי. משטר דמוקרטי מושתת על שמירת זכויות יסוד, שהמרכזיות בהן נדונות בספר תוך בחינת המובנים השונים של הזכות לשוויון, והניגוד בינה לזכויות אחרות. בהקשר זה מתעוררת גם שאלת ההתנגשות בין זכויות אדם אוניברסליות לזכויות של אזרחי המדינה והצורך בשמירה על הצביון הלאומי. הספר דן גם באופיו המיוחד של המשפט הבינלאומי ובוחן את היחס בינו למשפט המדינה תוך התייחסות לשאלות הנוגעות לישראל. בסיום הספר (בנספח) נדונה הפסיקה שניתנה לאחרונה ואשר בה פסל בית המשפט העליון את התיקון לחוק יסוד בסוגיית הסבירות והפסיקה בעניין התיקון הנוגע לנבצרות ראש הממשלה.

המשפט