דבר הדיקן

 

ברוכים הבאים לקהילת לפקולטה למשפטים בבר-אילן

הפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר-אילן, שנוסדה ב-1969, ניצבת בחזית המחקר המשפטי בישראל ובעולם. בנוסף לחתירה למצוינות במחקר ובהוראה הפקולטה מתאפיינת גם במחויבות עמוקה לחברה ולמשפט הישראליים.

חדשנות במחקר ובהוראה

חברי הסגל בפקולטה ניצבים בחזית המחקר בארץ ובעולם. מאמריהם מתפרסמים בכתבי העת המובילים בעולם והם מוזמנים באופן תדיר להרצות וללמד באוניברסיטאות היוקרתיות ביותר. לפקולטה ולחבריה קשרים בינלאומיים ענפים; הפקולטה היא היחידה בישראל שחברה במיזם הבינלאומי ATLAS העוסק בשיתוף פעולה בין לאומי בין תלמידי מחקר לתואר שלישי ובו חברים תשעה מוסדות בינלאומיים מובילים. בנוסף לפקולטה יש הסכמי חילופים עם מוסדות בארצות הברית, אירופה, קנדה וסין. בפקולטה פועל פורום למשפט גלובלי שמאגד את פעילות הפקולטה בתחום המשפט הבינלאומי  ופורום למשפט, טכנולוגיה וביג דאטא. הפקולטה גם מובילה את מיזם SSRN-HRN (Hebrew Research Network) – שבמסגרתו מפורסמים ומופצים ברשת מאמרים קודם לפרסומם הרשמי.

חתך הקבלה של הסטודנטים לתואר הראשון בפקולטה הוא מהגבוהים ביותר בישראל. במבחני ההסמכה של לשכת עורכי הדין הסטודנטים שלנו מדורגים בקביעות במקומות הראשונים. החינוך המשפטי שמקבלים הסטודנטים משלב שיעורים עיוניים ברמה הגבוהה ביותר עם סדנאות פרקטיות בשיתוף עם עורכי דין מובילים. הסטודנטים והבוגרים שלנו משתלבים במשרות הבכירות ביותר בשוק הפרטי ובשירות הציבורי. הפקולטה מקדמת שורה של תכניות רב-תחומיות אשר מאפשרות לסטודנטים מצטיינים לשלב לצד לימודי המשפטים גם לימודי כלכלה וחשבונאות, פילוסופיה, מנהל עסקים, מדעי המדינה, קרימינולוגיה, עבודה סוציאלית, היסטוריה, לימודי מידע ולימודי מזרח אסיה. בנוסף הפקולטה למשפטים בבר-אילן היא היחידה בישראל ומהבודדות בעולם שיש בה מסלול ייחודי בין-תחומי לתואר שני ((MA ב'רגולציה ומדיניות סביבתית' שמופעל במשותף עם המחלקה לגאוגרפיה וסביבה. גם תואר זה פתוח לסטודנטים במסגרת התכניות המשולבות. תכניות החילופין הענפות של הפקולטה מאפשרות לסטודנטים שלנו ללמוד סמסטר אחד בשורה של מוסדות מובילים בחו"ל במהלך התואר הראשון. לפקולטה יש שלושה כתבי עת שמעניקים הזדמנות לסטודנטים להתנסות בחוויה של עבודה במערכת של כתב עת משפטי: כתב-העת המרכזי של הפקולטה, "מחקרי משפט", כתב עת שעוסק בחקר הדמוקרטיה בישראל: "תרבות דמוקרטית", וכתב עת בינלאומי: Law, Religion & State.  בפקולטה פעולת גם  תכנית מיוחדת לעידוד מצוינות, שכוללת חניכה אישית של המצטיינים על ידי מרצי הפקולטה.

התכניות של הפקולטה לתארים מתקדמים הן ייחודיות בישראל ומובילות את התחום. תכניות התואר השני של הפקולטה מאפשרות התמחות במסלולים מיוחדים המתמקדים בתחומים ספציפיים של המשפט, וביניהם משפט מסחרי, משפט פלילי, ומשא ומתן וגישור. הפקולטה גם מציעה תכניות לתואר שני בלימודי משפט המיועדות לסטודנטים שאין להם תואר ראשון במשפטים והחפצים להוסיף להשכלתם האקדמית בתחומים אחרים ידע משפטי. התוכניות השונות מושכות אליהן תלמידים מכל המוסדות להשכלה גבוהה בארץ. המצטיינים ביותר מבין הבוגרים המשפטנים המעוניינים להקדיש את עצמם למחקר משפטי אקדמי יכולים להתקבל לתוכנית התואר השלישי (תכנית הדוקטורט) היוקרתית של הפקולטה. לחלקם מוצעות מלגות נדיבות, המאפשרות הקדשת זמן מלא למחקר. הפקולטה עתידה להשיק בשנת הלימודים תשע"ט (2018-2019) שתי תכניות לימודים ייחודיות לתואר שלישי. תכנית ברגולציה ומדיניות ציבורית ותכנית במשפט עברי. שתי התכניות פתוחות גם לסטודנטים מצטיינים שאינם בעלי תואר ראשון במשפטים ואשר עומדים בדרישות הסף של התכנית.  לסטודנטים שלומדים בתכנית הדוקטורט של הפקולטה יש גם גישה לאוניברסיטאות השותפות לתכנית אטלס.

מחויבות למשפט ולחברה בישראל

הפקולטה למשפטים בבר אילן מתאפיינת גם במחויבות עמוקה לחברה ולמשפט הישראליים. למחויבות זו ביטויים רבים. ראשית, הוקם בפקולטה מערך קליניקות יוצא דופן בהיקפו ובתחומי פעילותו. הפקולטה משקיעה משאבים רבים בפיתוחו. מערך זה נותן מענה הן למצוקות של הפרט והן לנושאים חברתיים עקרוניים. תחומי פעילות של הקליניקות כוללים סיוע משפטי אזרחי, סנגוריה ציבורית, זכויות של אנשים עם מוגבלות, קליניקה לרגולציה סביבתית, משפט עברי, זכויות נשים, גישור, וסיוע לקשישים ולניצולי שואה. בשנת הלימודים תשע"ט (2018-2019) תיפתח בפקולטה קליניקה חדשה לשוויון. כל תלמידי הפקולטה משתתפים בפעילות הקלינית כחלק מחינוכם המשפטי. שנית, הפקולטה מעודדת  את חבריה  לעסוק בפיתוח של המשפט הישראלי, הן במחקר שמתמקד במשפט הישראלי והן בהשתתפות בוועדות חקיקה ובפעילות ציבורית. הפעילות המחקרית והציבורית של חברי הפקולטה הניבה רפורמות משפטיות רבות בתחומים שונים. במסגרת הפקולטה פועלים מספר מרכזים המתמקדים בדילמות הנוגעות לממשק שבין המשפט והחברה בישראל, ביניהם: מרכז רקמן הפועל רבות למען קידום זכויות נשים, המרכז למשפט יהודי ודמוקרטי והמרכז לתקשורת ומשפט המשותף לפקולטה למשפטים ולבית-הספר לתקשורת. בנוסף למרכזים אלה גם לקליניקות, כגון הקליניקה לרגולציה סביבתית והקליניקה לאנשים עם מוגבלויות יש תרומה משמעותית לפיתוח המשפט. שלישית הפקולטה מחויבת לרעיון של יצירת גשר בין חלקיה השונים של החברה הישראלית. הפקולטה חותרת ליצור קהילה פלורליסטית שמכבדת את השוני ומעודדת שיח ושיתוף פעולה בין אנשים שמגיעים מרבדים שונים בחברה הישראלית. נוסף לכך באמצעות פרויקטים כגון המרכז למשפט יהודי ודמוקרטי הפקולטה מעודדת גם דיון מעמיק ביחס לנושאים שנויים במחלוקת בחברה הישראלית.

אני מזמין אתכם להצטרף לקהילת הפקולטה למשפטים ולהיות שותפים לשלל הפעילויות האקדמיות והחברתיות שמתרחשות במסגרתה.

שלכם,

פרופ' אורן פרז, דיקן