הנציג שלנו בהאג הראל בן יוסף
נציג ישראל בהאג
הראל בן יוסף, בן 21 ממושב זיתן, סטודנט בשנה ד׳ בפקולטה למשפטים בבר-אילן, חוזר מקורס למשפט בינלאומי לאקדמיה במשפט בינלאומי בהאג. הקורס הוא הזדמנות פז לסטודנטים, עורכי דין ודיפלומטים מרחבי העולם להעמיק בלימוד המשפט הבינלאומי הפומבי והפרטי, ונערך במתחם ה-Peace Place, שבו שוכן בית הדין הבינלאומי לצדק (ICJ) ובית הדין הקבוע לבוררות (PCA). בקורס השתתפו כ-200 משתתפים מלמעלה מ-70 מדינות שונות, דבר שיוצר אווירה רב-תרבותית ייחודית וכר פורה להחלפת דעות ורעיונות.
במהלך הקורס הועברו מגוון קורסים במשפט בינלאומי פומבי ופרטי בהוראת טובי הפרופסורים בתחום ושופטים מכהנים בבית הדין הבינלאומי הגבוה לצדק ((ICJ ובבית הדין הפלילי הבינלאומי (ICC). הראל מספר: "האינטראקציה הישירה עם המרצים אפשרה לי לשאול שאלות ולהחליף רעיונות לגבי החומר הנלמד, וכן לשתף על חווית האקדמיה הישראלית בימים אלה.
"לצד הלימוד התיאורטי המעשיר, במהלך הקורס טעמתי גם מהפרקטיקה של המשפט הבינלאומי. ראשית, השתתפתי בתחרות משפט מבוים, ולקחתי חלק בסימולציה של משבר גאו-פוליטי רחב, בה נדרשתי לייצג את עמדת משרד החוץ של מדינה השואפת לקבל עצמאות. שנית, ביקרתי במספר מוסדות מפתח. הביקור בICC- היה מעניין במיוחד לאור צווי המעצר שהוצאו כנגד בכירים ישראלים ובצל עננת הסנקציות המאפילה על תפקוד בית הדין. בביקור ב-ICJ דנו בהליכים של דרום אפריקה נגד מדינת ישראל. שלישית, ביקרתי בשגרירות ישראל ושוויץ, וכן השתתפתי בשיעור של שגריר קטאר לגבי מיומנויות הגישור הבינלאומי, שם דנו על המו"מ בין ישראל לחמאס (שטרם הבשיל לכדי עסקה בשעת ההרצאה).
"התקופה המורכבת בה נערך הקורס הציבה בפניי אתגר היסטורי והזדמנות כאחד. לאורך הקורס מדינת ישראל עמדה במרכז השיח בכל היבטיו – בהיבט העיוני, המעשי והדיפלומטי. מרכזיות זו, והעובדה שהייתי הסטודנט הישראלי היחידי, הציבה אותי בעמדה מאתגרת להציג את הזווית הישראלית ולדעת להתמודד עם שאלות נוקבות. במהלך שיחות אישיות עם משתתפי הקורס והמרצים שוחחנו על ההליכים הקיימים בבתי הדין, ושיתפתי אותם בנקודת המבט הישראלית, הן בהיבט המקצועי והן בהיבט הבין-אישי כאזרח ישראלי בשעת מלחמה. לשמחתי, חלקם התוודו כי השיחות עמי רעננו להם את נקודת המבט בנוגע לחוקיות המלחמה ולמדינת ישראל. לצד זאת, לא אחת נאלצתי להתמודד טענות חריפות כנגד פעילות ישראל.
"השקעתה המתמדת של הפקולטה בקידום הסטודנטים סייעה לי רבות להתמודד עם האתגר הייחודי. הקורסים המעמיקים בנושא משפט בינלאומי, כמו גם ההזדמנויות שניתנו לי לייצג את הפקולטה בתחרויות בין לאומיות מעשיות בנושא, ציידו אותי בידע משפטי נרחב שביסס את הדיאלוגים עם משתתפי הקורס. בנוסף, קיבלתי השראה מרוח העשייה האקדמית מתוך משמעות לאומית-היסטורית בה הפקולטה דוגלת, כפי שמתבטא בפעילות של פרופ' רות הלפרין קדרי באו"ם בדבר ההכרה בפשעי המין שביצעו מחבלי החמאס בשבעה באוקטובר. שני ערכים אלה – הספר והרוח – אותם הנחילה בי הפקולטה, ליוו אותי לכל אורך המסע המאתגר. בנוסף, ההשקעה של הפקולטה בקידום תוכניות גישור חיזקו את התפיסה שלי לגבי המשפט הבינלאומי ככלי נצרך וחשוב לקידום שיח ושיתוף פעולה בעולם גלובלי, והדגישו בי עד כמה רגישות תרבותית וגמישות היא חלק בלתי נפרד מהיכולת להעביר מסרים.
"כסטודנט ישראלי ראיתי בהשתתפותי שליחות היסטורית ותרומה לחיזוק המפעל הציוני בארץ. החוויה חיזקה בי את התובנה כי למרות שלעיתים נדמה שהמאבק אבוד מראש, אל לנו לחשוש מלהשמיע את קולנו בזירה הבינלאומית. להיפך, דווקא בתקופה זו נוכחות ישראלית פעילה, הרואה במשפט הבינלאומי כלי חיוני לקידום דיאלוג המבוסס על אינטרסים משותפים – היא קריטית מתמיד".
תאריך עדכון אחרון : 24/02/2025